12. dubna 2010 12:46 Lidovky.cz > Cestovaní > Aktuality

Až bude klid, neváhejte a
vydejte se do Kyrgyzstánu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Kyrgyzstán je nádherná a pohostinná země. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kyrgyzstán je nádherná a pohostinná země. | foto: Profimedia
Kyrgyzstán se kvůli krvavému převratu stal tento týden zemí, kam se rozhodně nedoporučuje cestovat. Většina z těch, kteří tento středoasijský stát někdy navštívili, jej ale líčí jako nádhernou a pohostinnou zemi.

Jezero obklopené velehorami

Do Kyrgyzstánu se jezdí především do nádherných, víc než 7000 metrů vysokých, téměř pustých hor. Nejvyšší hora Džengis Čokusu, kterou starší generace zná pod sovětským názvem Pik Pobedy, má téměř 7500 metrů a je nejvyšší horou pohoří Ťan Šan. A pak se cestuje také ke kyrgyzskému přírodnímu zázraku, 180 kilometrů dlouhému vysokohorskému jezeru Issykkul, kde najdete nádherné písečné pláže obklopené horskými velikány.

Stáda koní v každém údolí

Kůň je ve venkovských oblastech Kyrgyzstánu stále velice důležitým dopravním prostředkem. Podle tradice byli Kyrgyzové ve středověku údajně nejobávanějšími zloději koní v celé Střední Asii. I dnes se můžete se stády polodivokých, volně se pasoucích koní setkat v téměř každém údolí. Bez koňských závodů se dodnes neobejde žádná kyrgyzská slavnost. Má se za to, že kyrgyzská soutěž Kok baru byla předchůdcem moderního koňského póla.

Nejbarevnější trh

Druhé největší město Kyrgyzstánu Oš bylo sice poznamenáno sovětskou architekturou minulého století, ale až do dnešních dob si zachovalo obrovské, úžasné tržiště s výběrem všeho možného ovoce, zeleniny a koření, které si jen dokážete představit. Nad městem s mešitou ze 16. století se vypíná Sulejmanova hora, nejvýznamnější poutní místo ve Střední Asii, které patří do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Země pastevců a mléka

Polovina Kyrgyzstánu leží ve výšce nad 3000 metrů. Většina obyvatel chudé země – není tu žádný zemní plyn ani ropa – se stále živí pastevectvím a žije v jurtách. Můžete u nich ochutnat i kumys, kvašený nápoj z kobylího mléka. Lze ho však doporučit pouze Evropanům se silnějšími žaludky. Na mléku obecně je stravování hodně založeno, konzumuje se i mléko kravské, v podobě jogurtu ajran, nebo sušené, jemuž se říká kurut a cucá se místo bonbonů.





Najdete na Lidovky.cz