Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Co ochutnat v Chorvatsku? Určitě pršut

Cestování

  10:47
Zatímco v Čechách je snadné určit, které jídlo či pití je pokrmem „národním“, v Chorvatsku to tak snadné zdaleka není. Chorvatská kuchyně je totiž velmi pestrá a liší se region od regionu.

Mořský jídelníček. Nabídnou vám jej všude na pobřeží. foto: archiv LN

Většina Chorvatů by se však asi shodla na svém oblíbeném předkrmu: pršutu neboli chorvatské obdobě italského prosciutta (tenkých plátků sušené šunky). Sušenou šunku, jež si přes cizí původ – který má ostatně většina tamních jídel – dělá nárok na národní jídlo, naleznete na jídelních lístcích většiny restaurací, koupit ji můžete skoro ve všech obchodech. Pokud byste si chtěli dát chorvatskou polévku, mohli byste vyzkoušet istrijskou maneštru, tedy polévku z čerstvé zeleniny, typicky bez kostí a masa. Zeleninou bývá často kukuřice. Potkat byste mohli také záhorskou polévku, obdobu našeho kysela, která ovšem obsahuje některé pro nás netradiční ingredience, například kousky klobásy, či dokonce jablka. U přímořských oblastí jsou oblíbené také rybí polévky.

Jako hlavní chod si můžete vychutnat rožněné jehněčí, zejména v některých částech Dalmácie. Mnoho domácích miluje speciální pečení jehněčího masa takzvaně „pod pekou“ (neboli „čripnja“). Při tomto způsobu přípravy se maso peče pod kovovým či kameninovým poklopem – tak se kdysi v Chorvatsku pekl chléb.

Poklop se dává na žhavé uhlíky, pod něj se kromě masa umístí také brambory a bylinky. Doba pečení je kolem tří hodin, jako příloha se podává chléb a mladé cibulky. Pochoutkou je také dalmatská pašticada – jde o speciálně připravené hovězí maso. To se marinuje, opéká, dusí a vaří – příprava je velmi dlouhá a náročná, ale výsledek stojí za to. Záhřebská purica s mlincima (krůta s mlinci) představuje kombinaci masa z Nového světa a tradičních bezkvasnicových chlebů známých už tisíce let na starém kontinentě. Jinou specialitou města Záhřeb a severozápadního Chorvatska je kotlovina. Ve velké kovové nádobě se nejprve peče vepřová kotleta a klobásy. Se zeleninou se potom maso dusí ve vlastní šťávě, víně a koření. Toto jídlo Chorvaté připravují tradičně při posezení venku, podobně jako my pečeme selátko nebo grilujeme. V moderní době se však kotlovina přesunula do restaurací.

Oblíbené jsou samozřejmě také ryby a plody moře, dát si můžete škampi (neboli mořské ráčky) z oblasti Kvarneru či z Dalmácie, ochutnat můžete ryby na gradele (opečené na roštu) či olihně z Jadranu nebo sardele. Zapít to všechno můžete výtečným bílým vínem, například istrijskou malvazijou. Díky lehkému aromatu se malvazija hodí hlavně ke specialitám připraveným z ryb a dalších mořských živočichů. Červený teran se naproti tomu pije k jídlům připravovaným z červeného masa.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!