Diskuze
Místo splněných přání. Slovinský Bled patří k nejkrásnějším pokladům Evropy
Děkujeme za pochopení.
C. Sangrail
Bled má bohužel dvě nevýhody: je malý, opravdu miniaturní, a plný socialistické architektury. Ta má jistý půvab, přece jen Jugoslávie nepatřila k východnímu bloku, i pro Čecha jsou pozůstatky tamního socialismu poměrně exotické. Ale pokud jedete do Bledu plní radostného očekávání založeného na četbě opěvných článků jako je tento (VŠECHNY články o Bledu přímo HÝŘÍ desítkami výrazů ze sémantického pole "romantika"), můžete být zklamaní. Jezero s ostrůvkem a hrad jsou krásné, ale městečko je plné betonu. Betonové promenády, betonové terasy nad jezerem, betonové hotely. Velké hotely patří jediné firmě, ta má ještě monopol na krémový řez, takže ať se podějete kamkoli, všude na vás budou čekat billboardy s obrovskými krémovými řezy, které budou všude chutnat stejně. A všude v tom "romantickém", "čarovném", "úchvatně klidném", "půvabném", "malebném" Bledu bude hrát rádio. Půjdete si někam sednout, abyste se mohli kochat pohledem na jezero, a tam vám budou hrát rytmy "největších hitů dneška".
C. Sangrail
Jistěže je Bled nádherný, na jednom místě se tam koncentruje několik různorodých krás, jezero, ostrov, hrad na strmé skále, víno, sladkosti, výhledy, hory, procházky atd. atd. Nicméně není všechno tak idylické, jak bývá až příliš často opěvováno v článcích podobných tomuto. Onen slavný krémový řez, který se chlubí recepturou z 50. let, je prostě jen variantou toho, co se vyrábí po celém území bývalého Rakouska-Uherska (maďarské "krémes", rakouské "Cremeschnitte", polské "kremówki"). Bohužel zrovna ten bledský krémový řez je dost šizený, pozná se na něm, že se vyrábí ve velkém pro turisty, chutná po pudingu (který nemá v žloutkovém krému co dělat) a nedá se srovnat s tím, co můžete ochutnat u Ruszwurma v Budapešti, u Demela ve Vídni či u Noworolského v Krakově.
C. Sangrail
Zajímavější jsou původem lidové zákusky jako potica či gibanica. Oba v malinkém, tradičně spíše venkovském Slovinsku udělaly v poslední době úžasnou kariéru. Šikovný marketing z nich udělal vyhledávané speciality, za které turisté utrácejí částky typické spíš pro Rakousko: v Bledu dáte za porci potice (v podstatě zavinutá bábovka s ořechy) skoro 4 eura, za gibanici (koláč ze spousty vrstev těsta, tvarohu, jablek a máku) podle lokality 3,50 až 6. Ostatně i bledský krémový řez stojí ke 4 eurům, což odpovídá cenám v centru Vídně...