Pokaždé, když jedeme do Belgie, musíme se tam zastavit. Přestože smaženým jídlům moc neholdujeme, tohle je čestná výjimka. Na Place Jourdan dostanete hranolky stočené do velkého kornoutu (dříve se balily do novin) a do malé mističky vám k nim dají omáčku. Když požádáte o kečup, sice vám ochotně vyhoví, ale zkuste raději sauce andalouse - to je belgická klasika, jistě si pochutnáte.
Hranolky ve stánku Maison Antoine na Place Jourdan připravují od roku 1984 a chválu na ně pěl i deník New York Times, jehož redaktor napsal, že tu připravují nejlepší hranolky na světě.
V čem tkví tajemství hranolků s mezinárodní pověstí? Vyrábějí se ze tří ověřených odrůd brambor (Bintje, Victoria, Agrija), krájí se na velké a silné kusy a smaží se rovnou dvakrát. Poprvé na 160°C, nechájí se okapat a vychladnout, pak se znovu na krátkou dobu vloží do oleje rozpáleného na 180°C.
Pohlednice z cest na větší mapě
Kornout vsákne přebytečný tuk a stánkař hranolky osolí těsně předtím, než vám je vloží do rukou. Jsou zlatavější než ty, které dostanete jako přílohu v Česku, o hodně křupavější, ale uvnitř přesto měkké. Lahůdka, na kterou mohou být Belgičané právem hrdí.