21. června 2008 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Kebab, či kefte?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 9Diskuse
Turecká káva je známá po celém světě, Turek si dá ale raději čaj než kávu a důvod je prostý - káva více odvodňuje. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Turecká káva je známá po celém světě, Turek si dá ale raději čaj než kávu a důvod je prostý - káva více odvodňuje. | foto: Foto Profimedia
Při cestě do Turecka nechejte doma myšleny na naše tradiční knedlo-zelo-vepřo, guláš nebo řízek s bramborovým salátem a majonézou. Na každém rohu vás budou místní lákat na svůj kebab - tureckou verzi řeckého gyrosu.

Zůstaneme-li u masa, na své si tu přijdou milovníci ryb, skopového, kuřecího, kozího i jehněčího masa, které zde místní upravují nejrůznějšími způsoby. Stejně jako mleté maso, se kterým dokáží hotové zázraky, jako třeba v oblíbeném kefte (nejčastěji z hovězího), což je obdoba našich karbanátků. Jako přílohu k jídlům vám v každé restauraci nabídnou borek - bílé pečivo připravené z mouky a jogurtu, nebo rýži připravovanou na tisíc a jeden způsob. Borek je také výborný se zapečeným ovčím sýrem, nebo zeleninou. „Mnoho turistů se bojí, že v Turecku narazí na samá hodně kořeněná jídla, na která my z Evropy nejsme zvyklí, já bych řekla, že je to tak půl na půl,“ vysvětluje delegátka Simona Zborníková. Pokud se rozhodnete stravovat v restauraci, sytý oběd vás nevyjde na víc než 10 tureckých lir.

Jídelní lístky v turistických oblastech bývají často doplněny o anglickou, německou a někdy i ruskou verzi nabídky. Nejlepší je obrázkový výběr, který mají ale jen některé restaurace, v opačném případě vám obsluha mile vysvětlí charakteristiku jídla. Buďte ale připraveni, že ne všichni Turci pracující v turistickém ruchu mluví cizím jazykem. Jiní vás ale mohou překvapit plynulou češtinou: „Ahoj, co si dáš?“

Tržiště v Turecku.„V našem hotelu, kde máme službu all inclusive, máme hodně kořeněná jídla. Mně a muži to nevadí, jen naše malá dcerka je tu na polévkách a hranolkách,“ popisuje svou situaci manželský pár z Trutnova.

Jestliže se chystáte do Turecka a ke svému pobytu jste si připlatili stravování, nemusíte se bát, že byste se snad museli chodit „dojídat“ do místních bufetů. Jídlo v hotelech je podáváno formou švédských stolů. „Hotelová strava má v sobě sice nezaměnitelné turecké prvky, ale zpravidla bývá podřízena evropským zvyklostem,“ říká Zborníková.

Ochutnejte turecké víno
Pánové se nemusejí obávat, že by si v muslimské zemi měli odepřít pivo a dámy víno. Nejrozšířenějším pivem po celém Turecku je Efes - pivo pojmenované po jednom z nejzachovalejších antických míst na tureckém území. Vyznavači vína zas ocení to tuzemské, které Turci pěstují ve slunné Kappaddocii. Na chuť bývá sladší a má nižší obsah alkoholu než jiná vína.

Navigation
Kefte - nejčastěji z mletého hovězího masa - obdoba našich karbanátků
Baklava - malý zákusek z těsta a různých oříšků politý medem
Borek - kypré listové těsto se sýrem, případně bylinkami a různými oříšky polité medem
Halva - působí dojmem jakési „mokré buchty“ z kokosu a mandlí, podává se politá cukrovou vodou Dolmasi - plněné vinné listy Dönercis - pečené jehněčí podávané na chlebě nebo s rýží
Pide - chlebová placka pokrytá masem, zeleninou a sýrem
Káva, čaj a baklava
Po dobrém obědě přijde obvykle na řadu káva. Ta turecká je známá po celém světe, Turek si dá ale raději čaj, než kávu a důvod je prostý -káva odvodňuje. Naopak s čajem se zde setkáte vždy a všude. Překvapit může hlavně specifická příprava tohoto nápoje. Čaj se vaří ve dvou nad sebou postavených konvicích. V té spodní se ohřívá voda, v té horní silný čajový koncentrát. Vy si nalijete koncentrát černého, zeleného nebo ovocného čaje, a dolijete jej vodou. Turecký čaj se podává v deckových sklenkách.

Ať už si dáte čaj nebo kávu, musíte k nim vyzkoušet některý z tureckých dezertů. Na mysli vám jistě vyvstane turecký med, ten je ale pro horké dny příliš sladký. Oblíbenějším pamlskem je například baklava, malý zákusek z těsta a různých oříšků politý medem. Dojmem jakési „mokré buchty“ působí halva, která je z kokosu a mandlí, podávaná politá cukrovou vodou. Když už vám v žaludku nezbude žádné místo na dezert, Turecko přímo vybízí k posezení na pohodlných polštářích a pokuřování vodní dýmky, u které se dá příjemně odpočinout.

Andrea Kulišanová, Lidové noviny
  • 9Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší
Soutěž: Vyhrajte zásobu dobrot pro nejmenší

Chcete svému drobečkovi zpestřit jídelníček? Soutěžte o balíček plný dobrot.