Téměř tisícileté opatství
Nevelkému letovisku Tihany dominuje barokní kostel tihaňského opatství. V nádherně vyzdobeném chrámu se celý srpen pořádají varhanní koncerty. Zakládací listina kláštera z roku 1055 patří k národním památkám: obsahuje totiž i několik maďarských slov. Zakladatel, uherský král Ondřej I., je uložen ve zdejší kryptě. Po roce 1918 tu byl po neúspěšném pokusu o získání maďarské koruny krátce internován poslední rakousko-uherský císař Karel I. Od opatství uvidíte celý, téměř osmdesát kilometrů dlouhý Balaton.
Balaton:Balaton se svou v létě až 27 stupňů teplou vodou, finančně dostupnými a kvalitními službami i kulturní a kulinářskou nabídkou zůstává hlavní turistickou atrakcí Maďarska |
Letní metropole Maďarska
Sedmnáct kilometrů pláží dělá ze Siófoku, položeného téměř naproti Tihanyi, "prázdninové maďarské hlavní město". I ve vrcholné sezoně tu na turisty čeká spousta volných penzionů, vil a pokojů k pronajmutí, desítky hotelů i velký kemp. Kromě pláží Siófok nabízí kilometrovou zábavní zónu s desítkami 2 barů a diskoték, kde to žije skutečně až do rána. Ve městě však najdete i vysokou kulturu, například muzeum slavného skladatele Imreho Kálmána. Právě na jeho počest tu pořádají letní festival vážné hudby.
Sopečné víno z Badacsonye
Asi dvacet kilometrů na západ od Tihanye se strmí hora Badacsony. S typickou tváří bývalého vulkánu a se svými 437 metry je nejvýraznějším vrcholkem hornatého severního břehu Balatonu. Právě na tomto místě, kde révu pěstovali už Římané, dozrávají na 1600 hektarech vinic podle znalců nejlepší bílá vína Balatonu. Z odrůd jsou proslavené především zdejší Tramín, Chardonnay, Ryzlink nebo Muškát. Místní vinaři svá vína nabízejí k ochutnání ve sklípcích, od počátku září pak postupně na mnoha místech regionu začínají vinařské slavnosti.
Fogas, král balatonských ryb
Balaton byl odjakživa plný ryb. V posledních dvaceti letech se ovšem velmi změnila k lepšímu čistota jeho vody - a ryb tím pádem ještě přibylo. Kulinářsky nejcennější je zdejší candát, maďarsky fogas. Pokud jej budete chtít ochutnat v tradiční místní podobě, tedy vcelku, obaleného v paprice a osmaženého v oleji ve tvaru půlměsíce, zajděte do místních restaurací. Jednou z neproslavenějších je tihaňská Fogas Csárda. Netřeba dodávat, že k balatonskému candátovi se nejvíce hodí nějaké bílé víno od Balatonu.