„Palma olejná je tropická rostlina. Jejím původním domovem je západní Afrika, ovšem největší ekologické problémy způsobuje v jihovýchodní Asii, především v Indonésii. V poslední době se ale palma ve zvýšené míře začíná objevovat i v Africe a jižní Americe a se stoupající poptávkou stoupá i hrozba, že plantáže palmy olejné sežerou krajinu i tam,“ řekl serveru Lidovky.cz tiskový mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.
Česká vzpoura proti palmovému oleji. Tisíce lidí chystají bojkot některých firem |
Kvůli novým plantážím palmy olejné se ve velkém vypalují pralesy. Loni na podzim sužovaly Indonésii mohutné požáry. Následkem sucha se vypalování pralesů vymklo kontrole. Oheň a dusivý dým ohrožoval obyvatele celého regionu. Hlavní příčina – intenzivní pěstování palem olejných – je však běžnou praxí už třicet let a vyústila v ekologickou katastrofu.
Rozsáhlé požáry v Indonésii jsou označovány za dosud nejhorší ekologickou katastrofu 21. století. V plamenech umíraly mimo jiné i vzácné druhy zvířat jako jsou orangutani, tygři a sloni. Více čtěte zde.
„Celková plocha odlesněná kvůli palmovému oleji se těžko odhaduje už kvůli tomu, že každou hodinu je kvůli palmovým plantážím v Indonésii vykácen deštný prales o rozloze 300 fotbalových hřišť. Zatímco v roce 1984 zde palmové plantáže čítaly 1500 čtverečních kilometrů (polovina Libereckého kraje), dnes se jejich plocha odhaduje na 150 tisíc kilometrů čtverečních plantáží (skoro dvě České republiky). Více než polovina přitom vznikla na úkor pralesů,“ řekla serveru Lidovky.cz Holubová.
Palmový olej má pro potravináře několik zajímavých vlastností. Nejdůležitělší je však jeho nízká cena. Pokud jde o jeho využití v kuchyni - nepřepaluje se, a proto je ideální na smažení. Najdeme ho tedy v mnoha smažených či pražených pochoutkách, jakými jsou brambůrky, arašídy či křupky. Zároveň se nemusí ztužovat v takové míře jako ostatní tuky a nevzniká v tomto procesu tolik nebezpečných transmastných kyselin, a proto se používá do cukrovinek. V obou případech jde ale nahradit olejem řepkovým či slunečnicovým.
Mizející pralesy, škodlivý vliv na zdraví. Svět se bouří proti palmovému oleji |
„V zemích, které nejsou na palmovém oleji existenčně závislé - a to je případ i České republiky, musíme tuto komoditu nahradit našimi tradičními oleji, například řepkovým. Musíme také přehodnotit současnou masivní podporu biopaliv, která dělá více škody než užitku. Nemůžeme pěstovat lány řepky olejné hlavně proto, abychom ji spálili v motorech automobilů, a do potravin cpát olej, kvůli němuž se kácí pralesy. Nemluvě o tom, že významná část palmového oleje je také pěstována jako biopalivo,“ vysvětluje Hrábek.
V čem najdete palmový olej?Palmový olej se přidává do různých potravinářských výrobků, od stolních olejů přes pečivo až po sladkosti. Kromě toho se přidává i do mýdel, šamponů a další kosmetiky. Chcete zjistit, jestli kupujete výroby bez palmového oleje? |
Zobrazit celou fotogaleriiProhlédněte si pohodlně všechny fotografie |