18. června 2008 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Osvěží vás tarator

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Chutná a zdravá. Bulharská kuchyně je hodně kořeněná a mastná, používá ale slunečnicový olej a k masu i hodně zeleniny. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chutná a zdravá. Bulharská kuchyně je hodně kořeněná a mastná, používá ale slunečnicový olej a k masu i hodně zeleniny. | foto: Foto Profimedia
Můžete se to naučit: Dobar den, edna bob čorba, šopska salata i chljab, molja. Blagodarja. Ale také nemusíte. V restauraci v bulharském Primorsku vám totiž porozumí i česky - Dobrý den, jednu fazolovou polévku, šopský salát a chleba, prosím. Děkuji. A ztraceni nebudete ani v jídelním lístku - jídla zde totiž mají přeložená i do češtiny.

A čím je vůbec bulharská kuchyně výjimečná? Díky své výhodné zeměpisné poloze je Bulharsko rájem ovoce a zeleniny, dobrý salát tak nechybí na stole žádné bulharské rodiny. Nejoblíbenější jsou rajčata, okurky, papriky, hlávkový salát či lilek. Další potravinou, se kterou se setkáte úplně všude, je slaný sýr sirene, u nás známý pod názvem balkánský sýr. To, co ochutnáte v Bulharsku, se ale s tím naším „balkánem“ vůbec nedá srovnávat. Sirene potřebujete například k přípravě šopského salátu, také typického bulharského jídla. Začali ho kdysi dávno připravovat Šopové, obyvatelé Sofie a jejího okolí, kteří se považují díky své pověstné konzervativnosti za „nejbulharštější Bulhary“. Sirene, ale i druhý oblíbený bulharský sýr, kaškaval, si můžete dát i jako předkrm. Na své si v Bulharsku přijdou i milovníci českých „smažáků“, oba dva sýry jsou totiž vynikající i smažené.

Uvozovky dolní„Balkánský sýr“ i jogurt chutnají v Bulharsku mnohem lépe.Uvozovky horní

Kiselo mljako je dobré i na pleť
Dalším bulharským specifikem je takzvané kiselo mljako - bulharský jogurt, který obsahuje bakterii Lactobacillus bulgaricus, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Podle historiků si na tomto jogurtu pochutnávali již dávní Thrákové. V jejich řeči prý jog znamenalo hustý a urt mléko. Mléko prý nosili v pytlích z ovčí kůže připevněných přímo na těle, a tak teplota těla a mikroflóra přírodních pytlů způsobily jeho fermentaci. Tradiční bulharský jogurt má specifickou chuť a je velmi hustý. Výzkumné středisko LB Bulgaricum prodalo jeho know-how do více než 20 zemí.

Bulhaři si jogurt často doma sami vyrábějí a jí ho buď samostatně, nebo ho používají k přípravě osvěžující studené polévky zvané tarator (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr). Kiselo mljako má i léčebné účinky - pomáhá hlavně na žaludeční a střevní potíže, používá se ale i jako surovina k přípravě nejrůznějších kosmetických masek. Pokud se u moře spálíte, natřete si postižená místa několikrát kyselým mlékem, nechte působit a brzy pocítíte úlevu.

Bulharské pokrmy jsou sice mastné a kořeněné, zároveň však zdravé, všechno je totiž připravováno na slunečnicovém oleji.

A čím se vyznačují téměř veškerá bulharská jídla? Kořením čubrica, česky saturejkou. Tato rostlina v Bulharsku běžně roste, po sklizni se drtí a přidává se například do mletých mas. Určitě se vyplatí přivézt si nějakou i domů z dovolené.

Bulharské dobroty
Kebabče - naše čevabčiči
Kjufte - podobné karbanátku, obojí je připravené ze sekaného telecího masa, nebo směsi vepřového a hovězího, silně kořeněné a opečené na rožni.
Sirene - slaný sýr u nás známý pod názvem balkánský sýr
Kaškaval - tvrdý žlutý sýr
Tarator - studená polévka (kromě kyselého mléka se do ní dávají ještě okurky, ořechy, česnek, olivový olej a kopr)
Jak vypadá takový bulharský oběd? Pro začátek je určitě dobré dát si salát, ať už pouhý rajčatový, nebo takzvanou „ovčarskou salatu“, což je šopský salát vylepšený o šunku, vajíčka a žampiony. Chcete si dát něco z moře? Ochutnejte například malé pražené rybky caca. Určitě ale zkuste i kebabče (naše čevabčiči) či kjufte (podobné karbanátku). Nejsladší dezert Kmletému masu se hodí nějaká příloha - oblíbené jsou zde hranolky (kartofi), ale možná ještě mnohem více kartofi sas sirene (hranolky s balkánským sýrem). Pokud vám poté zbude místo ještě na sladké, zkuste baklavu - tradiční velmi sladký zákusek z listového těsta, medu a ořechů.

Na závěr je potřeba všechno zapít a tady je třeba zmínit, jak se v Bulharsku postupně mění návyky. Kdysi to bývala zejména vinařská země, stále populárnější se zde ale stává pivo. Navíc u zrodu bulharského pivovarnictví stáli Češi -bratři Proškové - takže chmelový mok jde zde opravdu dobrý. Pivo si můžete koupit v lahvi či točené (nalivna bira) a nejlepší značky jsou Zagorka, Kamenitza či Šumensko. Bulhaři samozřejmě mají rádi i něco tvrdšího a pravda je, že o bulharské rakiji mohla být řeč již výše - většinou se totiž popíjí hned na začátku oběda společně se salátem. Dobar apetit!

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.