30. června 2009 15:33 Lidovky.cz > Cestovaní > Aktuality

Portugalci milují tresku,
nejlépe s bramborami a vejci

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Bacalhau a Gomes de Sá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bacalhau a Gomes de Sá | foto: Reprofoto
Portugalská kuchyně je pro většinu Čechů velká neznámá a nespojí si ji s žádným typickým jídlem, jako například Španělsko s paellou. Není to ale proto, že by bylo Portugalsko chudé na národní recepty. Důvodem je spíše skutečnost, že naše kultury neměly nikdy pořádnou příležitost se setkat.
Nejtypičtějším a národním jídlem je treska, které říkají bacalhau. Tuto rybu Portugalci už od 16. století solí a suší, což býval jediný způsob, jak maso uchovat delší dobu v poživatelném stavu, a zachoval se až dodnes.

Sušenou tresku si můžete koupit v obchodě, kde vám odříznou požadovaný kus. Před tím, než ji začnete připravovat, musíte nejdřív rybu den namáčet ve vodě. Portugalci jsou takoví milovníci tresky, že ačkoliv se na její lov velmi zaměřují, přesto jim jejich vlastní síly nestačí a musí ji i dovážet. Portugalské kuchařky znají několik stovek receptů, jak tresku zpracovat.

Mezi nejzákladnější recepty patří Bacalhau a Gomes de Sá, tedy zapečená treska s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Nejoblíbenější úprava jídla je v Portugalsku pečení na dřevěném uhlí. V uličkách, kde bydlí místní, se často zvedá kouř z malých nádob, kde se peče maso.

Portugalci si také dávají velký pozor na použité nádobí. Správný Portugalec pozná, jestli je jídlo udělané v tlakovém hrnci, pánvi nebo tradiční hliněné nádobě. Důvodem je svérázný způsob úpravy tohoto nádobí.

Tradiční portugalský hliněný nesmaltovaný hrnec se před prvním použitím speciálně vydrhne a umyje bez použití saponátů. Po osušení ho vytřou olivovým olejem a stroužky česneku a nechají na dvě hodiny odstát. Následně ho vloží do trouby a prohřejí tak, aby se olej i česnek dostaly do hlíny. Právě proto má jídlo z takového hrnce jednoduše rozpoznatelnou chuť.
Portugalci jsou také milovníci vepřového, a hlavně klobás. Vytvářejí neuvěřitelné varianty masových směsí, do kterých přidávají mouku, víno, ale i chleba, a dokonce rozinky. To vše pak nacpou do klobásy, kterou opět připravují na dřevěném uhlí.

Ještě před tím, než vám donesou na stůl hlavní chod, abyste se nenudili, můžete pojídat všelijaké chuťovky, jako jsou olivy, kousky šunky nebo rybí pěna.

Na konci jídla ani v Portugalsku nechybí sladká tečka v podobě nějakého dezertu neboli sobremesa. Z dezertů lze poznat maurské dědictví. Zákusky jsou až nezvykle sladké. Portugalci si libují hlavně ve žloutcích s cukrem a tradičním dezertem jsou i smetanové dorty známé jako tarte de natas.

V případě, že jste zvyklí si k sladkosti objednat kávu, nesmíte se divit, že vám ji přinesou až poté, co dojíte dort. Takový je v Portugalsku zvyk. Kávu Portugalci totiž chápou jako naprostý konec jídla.

Káva se zde tradičně podává v malých šálcích a je neuvěřitelně silná. Druhů podávané kávy je přitom bezpočet, odlišují se velikostí, obsahem vody nebo mléka.
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.