Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Svoboda tisku v Turecku neexistuje a při vaření se tu nepoužívá cukr, říká Čech

Češi v cizině

  7:20
William Tenant v Turecku pracuje jako učitel na základní škole. Žije tu již několik let a zatím neplánuje návrat do Česka. „Neskutečně mi chybí všechny možné vepřové lahůdky, které mi nemohou přátelé dovézt, jelikož by se zkazily, za maminčin buřt-guláš bych udělal téměř cokoliv! Svým přátelům jsem tu vařil mnohokrát, a jelikož je Turecko, co se jídla týče, velmi konzervativní, pro mé přátele šlo o nebývalý zážitek. Nejvíce chutnal smažák, pak bramborový salát, česnečka, tatarka a řízek,“ říká.

William Tenant foto: Archiv Williama Tenanta

Lidovky.cz: Vzpomenete si na první dny po přestěhování? Co vám nejvíce ulpělo v paměti?
Nejvíce mi ulpělo v paměti, jak je jihozápadní krajina v Turecku jiná, oproti mým představám. Když jsem přijel, sněžilo, a všude byla čerstvá zeleň. Představoval jsem si místní krajinu sušší a ne tak hornatou. Muğla je obklopena horami ve výšce přes 600 metrů nad mořem, v zimě působí jako švýcarská vesnice k moři samotnému je to pouhých 30 kilometrů.

Lidovky.cz: S čím jste v cizině narazil? Je nějaký český zvyk, který byl pro okolí krajně nezvyklý?
Většinou se snažím, pokud možno, žít a učit se životu místních. Co bylo velmi nezvyklé pro mé přátele bylo například, že používám při vaření cukr. Z tradic jednoznačně vyhrává zabijačka, kde ani tak nejde o to, že konzumujeme vepřové, ale spíš o to, že jíme například uvařenou krev (prdelačka) nebo ji dáváme do želé (tlačenka). Reakce jsou různé od „To musím zažít/ochutnat“, po zezelenání a znechucený výraz. Často jsem tázán, jak vepřové vlastně chutná a zda jsou pravdivé pověsti o jeho zápachu a chuti, které jsou samozřejmě zcestné. Velmi populární jsou Velikonoce, které přijdou Turkům pochopitelně velmi zvláštní.

Kdo je William Tenant?

Vystudoval jsem bakalářské obory Výtvarná výchova a Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání na UHK a po promoci jsem se rozhodl nepokračovat dále na magistra, jelikož jsem vždy toužil zkusit si žít v zahraničí. Po půl roce cestování jsem se vydal na Erasmus do Turecka, kde jsem navázal kontakty a přihlásil jsem se ke studiu oboru „Výuka Angličtiny“ na univerzitě v Turecké Muğle.

Lidovky.cz: Chcete se do Česka ještě někdy vrátit?
Stále tak nějak počítám s tím, že se v Čechách nakonec usadím a založím rodinu. Avšak poslední dobou se mi přestává líbit plíživá radikalizace a agrese v České společnosti. Počítám, že počkám jak se situace bude vyvíjet a poté se rozhodnu.

Lidovky.cz: Existuje nějaké české jídlo, které vám v cizině chybí? Uvařil jste přátelům v zahraničí nějaké české jídlo? Jak jim chutnalo?
Neskutečně mi chybí všechny možné vepřové lahůdky, které mi nemohou přátelé dovézt, jelikož by se zkazily, za maminčin buřt-guláš bych udělal téměř cokoliv! Svým přátelům jsem tu vařil mnohokrát, a jelikož je Turecko, co se jídla týče, velmi konzervativní, pro mé přátele šlo o nebývalý zážitek. Nejvíce chutnal smažák, pak bramborový salát, česnečka, tatarka a řízek (který tu mají, ale dělají ho prazvláštně). Moje přítelkyně s kamarádkou udělaly vánoční cukroví, které se pro mé spolužáky stalo vlajkovou lodí české kuchyně, díky níž má teď velmi dobré jméno. Speciální místo v srdcích mých přátel si získalo uzené vepřové, které jsem propašoval z Čech po Vánocích a neustále jsem tázán, kdy mi přivezou další klobásy. Co se nesetkalo s pochopením (opakovaně) byl okurkový salát. Turci nechápou, proč by někdo jedl pokrm s cukrem, natož pak s octem a cukrem.

William Tenant s dětmi, které učí na základní škole

Lidovky.cz: Máte děti? Učíte je česky?
Děti nemám, ale mám zvědavé žáčky, které můj rodný jazyk velmi zajímá. Přijdou jim legrační slova obsahující „Ř“ a často po mě chtějí recitovat české básničky.

Lidovky.cz: Jaké jsou první asociace, které slýcháváte, když řeknete, že jste z Česka?
Turci jsou blázni do fotbalu a tak první co slýchám bývají jména fotbalistů. Jednou se mě jeden student ptal „Do you know bebek?“ Bebek je v turečtině dítě, chvilku mi trvalo, než mi došlo, že jde o fotbalistu toho jména. Další asociací je pivo Kozel, které tu koupíte všude za příjemných 6 lir.

Lidovky.cz: Sledujete tamní politiku? Liší se politická kultura od té naší?
Od té současné se liší velmi, od té předlistopadové už moc ne. Kamarádovi na univerzitě odebrali dosažené kredity za to, že jeho otec imám podepsal petici proti válce s Kurdy, kvůli čemuž muselo ukončit kariéru i několik kantorů. Svoboda tisku není a o nesouhlasu s prezidentem se mluví šeptem.

češi v cizině

Sledujete rubriku Češi v cizině a zdá se vám, že v seriálu některé země chybí? Jsou to zrovna ty, ve kterých žijete? Ozvěte se nám.

Pokud se s námi chcete podělit o svoje názory a dojmy, napište nám na adresu cesivcizine@lidovky.cz. Uveďte svoje jméno a krátce popište místo, kde žijete a důvod, proč jste do zahraničí odjeli. Jako předmět zprávy uveďte "Češi ve světě".

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč