Vinice, kam dohlédnete
Vinice v Lavaux, šplhající po terasách kolem Ženevského jezera, patří ke světovému dědictví UNESCO. Na zdejším zvláštním půvabu a klimatu pracují, jak říkají místní, hned tři slunce: to přímé a dvě další, která se odrážejí od protilehlých vrcholků Alp a hladiny jezera. Okouzlující krajina je protkaná sítí dobře značených pěších stezek napříč soukromými vinicemi a vinařskými vesničkami. Přes 200 místních vín včetně typických odrůd Le Chasselas, Pinot Noir či Gamay ochutnáte ve vinotéce Lavaux Vinorama v Montreux. www.lavaux-vinorama.ch
Po stopách slavných
Bronzová socha na nábřeží ve Vevey připomíná, že tu strávil posledních 25 let svého života Charlie Chaplin. Neoklasicistní sídlo Manoir de Bau nad městem Corsier sur Vevey dodnes obývá Chaplinova rodina a právě chystá k otevření muzeum zasvěcené jeho životu a dílu. Villeneuve si pro změnu oblíbili Mahátma Gándhí či Victor Hugo, kteří tu bydleli ve slavném Hotelu Byron. Po stopách jejich a mnoha dalších slavných se můžete vydat v doprovodu nadšených průvodců ze sdružení Senior Movements. www.montreuxriviera.com
Kulinářský esprit
Celá oblast regionu Ženevského jezera (kanton Vaud, německy Waadt) má i skvělou gurmánskou reputaci. Místní kulinární umění dokazuje 20 restaurací doporučených v průvodcích Michelin a Gault Millau. Zdejší chutě však poznáte spíše v typických „bistrot“ či „pinte vaudoise“, kde ochutnáte například le papet vaudois (klobásu s pórkem a bramborami) či sýrové croute au fromage. Chuťové pohárky potěšíte v Les Trois-Sifflets ve Vevey či Le Caveau des vignerons v Montreux. Nebo
buďte aktivní, vydejte se po gourmet stezkách z Montreux přes Les Paccots a projděte se po horských pastvinách.
Čokoládová historie
Slavným rodákem, který tu žil v 19. století, je Henri Nestlé z Vevey. I dnes tu najdete mezinárodní sídlo Nestlé a také cukrářství Poyet, kde v rámci prohlídky můžete navštívit laboratoř a odhalit tajemství výroby čokolády, naučit se při degustaci poznat kvalitní čokoládu a okusit tzv. vintage druhy a čokolády výjimečných příchutí. Další prohlídky nabízí i čokoládovna Zucher v Montreux s delikátními plněnými pralinkami.
Švýcarská riviéra je také útočištěm slavných tvůrců čokoládových kreací, jako je Lucien Moutarlier, který své výtvory nabízí v Chexbres a Montreaux.