16. srpna 2010 12:17 Lidovky.cz > Cestovaní > Aktuality

Trevírská antika. Nejstarší
německé město přezdívali druhý Řím

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Pohled na Trevír. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pohled na Trevír. |
Nikde v Německu nenajdete tolik antických památek na jednom místě jako v Trevíru. Nejstarší německé město, kterému se přezdívalo druhý Řím, se na seznamu UNESCO ocitlo hned desetkrát.

Po Augustových stopách

Augusta Treverorum, tak po sobě pojmenoval císař Augustus město, které na březích Mosely založil v roce 16 př. n. l. a jež se později stalo sídelní císařskoumetropolí celé západní říše. Stopy v podobě ambiciózních staveb tu po sobě zanechali Římané na každém kroku: monumentální Konstantinův trůnní sál, později sídlo franckých králů a biskupů a po Pantheonu v Římě druhá největší dochovaná stavba z římské doby, reprezentativní Císařské lázně nebo méně zachovalé Barbořiny termální lázně, dodnes funkční most s původními pilíři – a především místní nejpůsobivější památku, Černou bránu (Porta Nigra), která je údajně největší a nejzachovalejší městskou bránou z období starověku (vstup 2,10 eura).

Černá brána (Porta Nigra).

Gladiátorské hry

Atmosféru římského životního stylu, ovšem v méně drastickém vydání, můžete zakusit od 13. do 15. srpna v trevírském amfiteátru z roku 100 n. l., kde si po tři století Římané vychutnávali oblíbené krvavé gladiátorské zápasy. Každoroční festival Chléb a hry připomíná dávnou tradici bujarou směsicí zábavy a sportu se vzrušujícími ukázkami boje "pravých" gladiátorů, boxu či řecko–římského zápasu. V Císařských lázních poznáte pro změnu každodenní římský život s řemeslným trhem, starověkým divadlem a tancem a v uličkách Trevíru můžete ochutnat římské jídlo a pití. Na každém kroku tu potkáte Římany, Kelty a Germány bůhvíodkud. Mimo festivalové dny je v amfiteátru každý víkend k vidění představení Gladiátor Valerius (11,50/7,50 eura, www.erlebnisfuehrungen.de).

Trevírský amfiteátr z roku 100 n. l.

Historie na vlastní jazyk

V místních restauracích, které díky mírnému klimatu nabízejí po většinu roku příjemné venkovní posezení, najdete vše od sofistikované gurmánské

gastronomie až po tradiční moselské speciality. Jednou z nejvyhledávanějších restaurací veměstě je Zum Domstein, kde ochutnáte lahůdky podle receptů slavného kuchaře císaře Tiberia, Marca Apicia. Na římském a la carte menu najdete klobásky s piniovými oříšky, šunku s mandlemi, a myrtou, jehněčí na víně s bylinkami a datlemi, zvěřinu či telecí nebo například koktejl Mulsum, připravený z vína, medu a koření. Cenamenu začíná u 21 eur (www.domstein.de).

Božské moselské

I když právě Římané začali vinnou révu na slunečných svazích kolem Trevíru pěstovat jako první, oslnivá a úspěšná historie regionu, přezdívaného království Rýnského ryzlinku, začíná až roku 1552, kdy se v latinském herbáři Hieronyma Bocka objevuje zmínka o odrůdě Riesling.

Na soutoku řekMosela, Sára a Ruwer se na terasovitých břidlicovitých svazích rýnskému opravdu daří. Podle Toma Stevensona, autora Sothebyho encyklopedie vín, "žádné jiné víno nesnoubí takovou jemnost, intenzivní chuť a kyselinku". Z mladého jsou cítit jablka, med, broskve a růže, suché má nezaměnitelnou eleganci a minerální charakter, zatímco sladký výběr z bobulí je provoněný tropickým ovocem. Takže vzhůru na ochutnávku do Trevíru!