Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

V Česku mě nadchla květáková polévka, říká izraelský šéfkuchař ze SaSaZu

Česká kuchyně

  7:00
Šéfkuchař pražské restaurace SaSaZu Shahaf Shabtay pochází z Izraele. Jeho otec je z Iráku a matka má polské a německé kořeny. Do Česka se přistěhoval kvůli práci a s nadsázkou říká, že mu nejvíce vadí krásné ženy. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu Český šok.

Shahaf Shabtay, izraelský šéfkuchař restaurace SaSaZu. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Lidovky.cz: Co vás na Česku nejvíc překvapilo při vaší první návštěvě?
Vzhledem k mé profesi asi nejvíce květáková polévka. Vařila mi ji babička, která pochází z Polska a překvapilo mě, že máte velmi podobná jídla. Byla to taková hezká vzpomínka na mé dětství.

Shahaf Shabtay

SaSazu. Šéfkuchař Shahaf Shabtay.

Osmatřicetiletý Shahaf Shabtay je šéfkuchařem v pražské restauraci SaSaZu. Do Česka se přistěhoval z Izraele. Je autorem kuchařky Osm chutí Asie. Shabtay je ženatý, jeho žena Emma pochází z Anglie, mají spolu dceru Romi.

Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodl, že tu chcete zůstat nastálo? Co vás k tomu vedlo?
To rozhodnutí u mě padlo dříve než jsem do Prahy jel. Rozhodli jsme se zde otevřít restauraci, protože jsme v Praze viděli potenciál. Po příjezdu jsem byl velmi mile přivítán a jsem rád, že mohu žít a pracovat v tak úžasné zemi.
 
Lidovky.cz: Co vám na Češích nejvíc vadí?
Nejvíc mi vadí, že ženy jsou zde příliš krásné. Každý den se zamiluji nejméně třikrát..
 
Lidovky.cz: Chodil jste někdy s Češkou, jaké podle vás jsou?
Bohužel jsem ženatý. Moje žena pochází z Anglie.
 
Lidovky.cz: Je nějaký rozdíl v tom, jak se Češi chovají k sobě navzájem, ke starým lidem, dětem, než jak je zvykem ve vaší zemi? Jsou Češi slušní?
Lidé se zde chovají jinak. Například při jízdě tramvají jsou mnohem slušnější než v Izraeli. Pouštějí se sednout, berou na sebe ohledy. To se mi moc líbí.

Český šok

 
Lidovky.cz: Co si myslíte o českém humoru? Libí se vám? Je hodně odlišný od toho, na který jste zvyklý?
Češi se málo smějí. Mám pocit, že by mohli být mnohem otevřenější, usměvavější a určitě by si měli víc vyprávět vtipy.

Lidovky.cz: Zajímáte se o českou historii? Je v ní něco, co vás zaujalo?
Ano, vím, že jste vynalezli spoustu věcí - třeba kostkový cukr nebo kontaktní čočky.
 
Lidovky.cz: Pijete pivo? Jak vám chutná česká kuchyně?
Pivo nepiji, ale česká kuchyně mi chutná. Nejlepší je váš klasický chleba, ten jím pořád. Pak mám rád i "slané tyčinky", ty si s sebou vozím i při cestách do zahraničí. A pak samozřejmě již zmiňovaná květáková polévka, která chutná jako od babičky.
 
Lidovky.cz: Myslíte si, že už v Česku zůstanete? 
Česko je místo, kde má naše společnost svoji základnu. Založili jsme zde první restauraci SaSaZu a vydali knihu. Doufám, že se nám bude dařit i nadále. Budeme sice otvírat další restaurace SaSaZu po světě, ale Česko bude vždy naše základna.

Lidovky.cz: Zajímáte se o českou politiku?
Mám rád Karla Schwarzenberga, který je u nás v restauraci poměrně častým hostem.
 
Lidovky.cz: Učíte se češtinu? Je pro vás v Česku její znalost nezbytná?
V práci máme mezinárodní tým, mluvíme anglicky. Což vede k tomu, že česky nemluvím. Je to ostuda. Asi největší problém byl, když jsem pracoval na knize Osm chutí Asie, která vyšla v češtině a já jsem se snažil porozumět. Dokonce jsem začal chodit na hodiny češtiny, ale nával pracovních povinností, dokončování knihy a vytváření nového menu pro SaSaZu má studia přerušil.  Ale mám plán naučit se česky!

Lidovky.cz: Po čem se vám v Česku nejvíce stýská?
Chybí mi zde má rodina samozřejmě. To je asi to hlavní.

Český šok

Český šok

Jak se žije cizincům v Česku? Jsou tu spokojení, nebo jim u nás něco chybí?

Pokud k nim patříte i vy a chcete se s námi podělit o svoje názory a dojmy, napište nám na adresu internet@lidovky.cz. Uveďte svoje jméno, národnost, proč jste do Česka přišel a připojte svoji fotografii. Jako předmět zprávy uveďte "Český šok".

Autor: