22. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Cestovaní > Aktuality

Vadí mi čecháčkovství,
zabíjení kaprů a krvavý sníh

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 51Diskuse
Cizinci žijící v Česku mluví o naší zemi ve speciálu serveru Lidovky.cz: Český šok | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cizinci žijící v Česku mluví o naší zemi ve speciálu serveru Lidovky.cz: Český šok | foto: Lidovky.cz
Umělecký šéf Opery Národního divadla Rocc přišel do Česka, protože toužil po studiu operní režie, což v jeho zemi nebylo možné. Takový obor v Lublani neexistoval. Po studiu už v Česku zůstal. Co mu na Češích vadí a co se mu naopak líbí odhalil v druhém dílu seriálu Český šok serveru Lidovky.cz.

Lidovky.cz: Co vás na Česku nejvíc překvapilo při vaší první návštěvě?
Vraždění kaprů ve vánočním čase a krvavý sníh na ulicích. Toto ve Slovinsku neznáme.
 
Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodli, že tu chcete zůstat nastálo? Co vás k tomu vedlo?
Já tady zůstávám nastálo? Ale pravdou je, že s Českou republikou jsem už zcela propojen.

 Co vám na Češích nejvíc vadí?
Takovéto "čecháčství". Někdy se hodně mluví a skutek utekl… ale generalizovat nelze.


 
Lidovky.cz: Chodil jste někdy s Čechem/Češkou, jací podle vás jsou?
S obojím. Každý má své přednosti.
 
Lidovky.cz: Je nějaký rozdíl v tom, jak se Češi chovají k sobě navzájem, ke starým lidem, dětem, než jak je zvykem ve vaší zemi? Jsou Češi slušní?
Musím říct, že mi velice imponuje jistá elegance, kterou v komunikaci nalézám. Čeština jako řeč mi připadá velmi vznešená a šlechetná.

První díl seriálu Český šok


 
Lidovky.cz: Co si myslíte o českém humoru? Libí se vám? Je hodně odlišný od toho, na který jste zvyklý?
Ano, už jsem si zvykl na český humor.
 
Lidovky.cz: Zajímáte se o českou historii? Je v ní něco, co vás zaujalo?
Libuše a amazonka Šárka, miluji silné ženy.
 
Lidovky.cz: Pijete pivo? Jak vám chutná česká kuchyně?
České pivo miluju, českou kuchyni už méně. Je na mě někdy příliš těžká a tučná. Dále pak obdivuji moravské vinařství.
 
Lidovky.cz: Myslíte si, že už v Česku zůstanete?
Momentálně sháním hrobovou parcelu na Vyšehradě, někde mezi Dvořákem a Kafkou.

Kdo je Rocc?

  • věk: 33
  • pochází Slovinsko/Lublaň
  • do Česka přišel v roce 1998 kvůli studiu
  • studoval operní režie na Janáčkově akademii múzických umění v Brně
  • pracuje jako umělecký šéf Opery Národního divadla v Praze
  • bez závazků

Lidovky.cz: Zajímáte se o českou politiku? Jaký na ni máte názor?
Mimořádný byl Václav Havel.
 
Lidovky.cz: Učíte se češtinu? Je pro vás v Česku její znalost nezbytná?
Je a vzhledem ke košatosti českého jazyka se ji učím nepřetržitě. Předpokládám, že učení nikdy neskončí.
 
Lidovky.cz: Po čem se vám v Česku nejvíce stýská? Co má vaše země výjimečného?
Jaderské moře a jeho sůl. 
 

Český šok

Jak se žije cizincům v Česku? Jsou tu spokojení, nebo jim u nás něco chybí?

Pokud k nim patříte i vy a chcete se s námi podělit o svoje názory a dojmy, napište nám na adresu internet@lidovky.cz. Uveďte svoje jméno, národnost, proč jste do Česka přišel a připojte svoji fotografii. Jako předmět zprávy uveďte "Český šok".


Lidovky.cz
  • 51Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.