Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vypravte se do Bretaně. Čerstvé ústřice si dáte třeba u majáku

Cestování

  6:59
Když jsme se letos v červenci vydali na cestu do Bretaně, netušila jsem, jak moc si mě tahle historií propletená část Francie získá. Měli jsme možnost pronajmout si s přáteli typický bretaňský dům přímo u pobřeží oceánu, nedaleko světoznámého Carnacu, naleziště neolitických menhirů a dolmenů a zároveň dostatečně daleko od hlavního centra turismu.

Divoká ústřice otevřena přímo na pobřeží při sběru foto: Petra Švehlová Stowasserová

Megality se tu dají obdivovat v řadách několik kilometrů daleko a i přes četné turistické návštěvy na vás okolí Carnacu působí klidným a tajemným dojmem dávných historických dob. Mezi neolitické menhiry vás však zavedu až v některém z dalších svých článků o Bretani. Dnes bych vás ráda nalákala na tradiční delikatesu místních Bretaňců, kterou jsou zde především ústřice.

Jak nám bylo vysvětleno místními, ústřice jsou zde považované za symbol Vánoc, jako je jím u nás v Čechách kapr. Málokdo by si v Bretani dokázal představit tyto svátky bez své oblíbené pochoutky. Pokud zde žijete přímo na pobřeží a máte štěstí, že se ve vaší lokalitě ústřicím stále ještě daří i ve volné přírodě, chodí se zde na jejich sběr podobně jako u nás do lesa na houby. Ovšem s tím rozdílem, že sběr ústřic a mušlí je zde v Bretani regulován.

Výběr je zde opravdu velký

Výbavou snad každé rodiny u pobřeží je i speciální proutěný košík určený právě pro sběr. K němu náleží i malé kladívko a nožík, kterým si můžete čerstvě nasbírané ústřice šikovně otevřít. Nenechte se však zmást, chce to krapet zručnosti a vědět, v jaké části nožík vložit, aby se ústřice snadno otevřela a neponičila se. Pokud jste si předem nezjišťovali, jaké je povolené množství sběru mušlí a ústřic a v jaké velikosti je vhodné je sbírat, poradí vám cedulky a kroužky upevněné na košíku. Další nezbytnou výbavou pro vás bude i brožura, ve které máte uvedeno, s jakou pravidelností se střídají odliv a příliv. Dostanete ji bezplatně v kterékoliv turistické informační kanceláři. Zde si nezapomeňte vzít ani bezplatnou mapu okolí a nechat si doporučit zajímavé tipy, jaká další místa zde navštívit.

První večeři si připravujeme stylově. Z nedalekého obchodu s lokálními mořskými plody jsme si dovezli ještě čerstvé krevety, které se zde aranžují do tradičních keramických lodiček, a pouštíme se do čištění našich ústřic z rána. Pokud se budete chtít otevírání ústřic věnovat častěji, doporučuji si pořídit i speciálně k tomu upravenou drátěnou rukavici, která vám pomůže ochránit ruku před nepříjemným pořezáním.

Čištění ústřic
Otevírání ústřic

Pro další den si plánujeme výlet přímo do centra této bretaňské delikatesy, do rybářského městečka Cancale, které se nachází na severu Bretaně a právě divoké ústřice z této oblasti se měly pravidelně objevovat v dobách dávných na královském dvoře. Již od druhé poloviny 19. století se zde začalo i s umělým chovem ústřic a dnes mají ústřice z Cancale své zvučné jméno po celém světě. Pokud si zakoupíte tuto pochoutku u nás v Čechách, můžete si být skoro jistí, že původ těchto ústřic bude právě odsud.

o autorce

Petra Švehlová Stowasserová cestuje po celém světě a své zážitky sdílí se čtenáři na svém facebookovém profilu a blogu dovolenkarka.cz.

Ukázka tradičního sběru ústřic a mušlí přímo na pobřeží při odlivu

Do centra k majáku, kde můžete navštívit i místní trh s ústřicemi, se sjíždějí denně zástupy turistů, které sem přivedla chuť po vyhlášené mořské pochoutce, kterou jim místní prodejci otevřou stylově na tácky, přidají citrón a oni si je tak mohou vychutnat s výhledem na oceán, přímo od majáku. Většina místních si je sem na trh jezdí kupovat i pro své vlastní večeře a ani my jsme neodolali a několik si jich pro další večer v Bretani zakoupili. Cenově vás vyjde koupě přibližně třinácti kusů ústřic na pět euro. Jejich hodnota se udává nejenom jejich původem, ale především i velikostí. Osobně volíme velikosti 2-3. Podle prázdných košů zjišťujeme, že náš výběr je vesměs stejný jako většiny místních.

Hezká je zde i procházka po místní promenádě, kterou lemují méně či více luxusní restaurace zaměřené především na pochoutky z ústřic a dalších mořských plodů, a tak než se vydáte zase na cestu, dopřejte si příjemné posezení u některé z bretaňských delikates, na kterých si u nás v tak stylovém prostředí jen těžko pochutnáte.

Autor: