Chorvatsko oznámilo, že od této středy 20. května zvyšuje limit pro dovoz masných a mléčných výrobků ze současných 1 kg na 10 kg na osobu.
V Chorvatsku totiž vstupuje v platnost Směrnice o podmínkách dovozu potravin živočičného původu v osobních zavazadlech, která zvýšila povolené množství pro dovoz potravin ze členských zemí EU.
Po loňském několikadenním úplném zákazu dovozu masných a mléčných výrobků tak přichází konečně citelné zlepšení situace pro české turisty.
"Zvláště v době současné ekonomické krize a značnému meziročnímu oslabení české koruny vůči euru tuto situaci vítáme, jelikož mnoho českých turistů plánuje šetřit a vzít si tak větší množství potravin s sebou," říká Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.
Chorvatsko je nejpopulárnější českou dovolenkovou destinací, kterou vloni oficiálně navštívilo 629 tis. českých turistů. Včetně neregistrovaných pobytů však chorvatská strana odhaduje, že vloni strávilo v Chorvatsku dovolenou až 800 tis. českých turistů.