Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Česká kuchyně? To byl pro mě šok, říká Němec

Právník Arthur Braun se do Česka přistěhoval ze sousedního Německa. Vadí mu korupce a neetické chování, tvrdí ale, že Češi mají velký smysl pro humor a umí improvizovat. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu Český šok.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

1. 5. 2013 9:09
Česká kuchyně

Bavorská kuchyně je té České velice podobná.

http://grandemi.webgarden.cz/

0 0
možnosti

T. Czernin 251

30. 4. 2013 18:12
Chudák Germán

konečně se jednou pořádně nažral a měl z toho třas...

0 0
možnosti

1. 5. 2013 3:19
Re: Chudák Germán

Chudak opravdu je, zit s dioty jako jsi ty neni lehke

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 15:07
A pak: třeba

farní charita či diakonie není určitě církevní nesmysl. Možná, že Vy sám jednou bude rád služeb či pomoci tohoto nesmyslu využívat.

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 15:05
Pane Mrázku,

zřejmě nevíte, co jest to spolek. To většinou nemá nic společného s církvemi a nebo s vesnicí. Spolek, to je třeba Klub za starou Prahu, Svaz zahrádkářů, Klub dlouhánů, sdružení přátel města X nebo zpěvačky Y či spolek za obnovu hradu Z. Kdysi se tomu, ne zrovna hezky, říkalo společenské organizace a ty největší musely být sdruženy v Národní frontě. Totalitní nebo autoritářské režimy nemají spolky v lásce, neb vznikají z iniciativy lidí, tj. ze zdola a není pak nad nimi kontrola. Myslím, že u nás je spolků dost, ale ne každý má chuiť se angažovat, neb již toto slovo silně připomíná doby minulé.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 17:26
Re: Pane Mrázku,

V komunistické učebnici dějin státu a práva si autor pochvaloval, že během roku 1950 bylo zrušeno asi 20 000 spolků.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 11:52
Třetinově placení se třetinově zapojují...

Spolky jsou spíše na vesnici, církevní nesmysly tu nepěstujeme, ale tvrdě na ně platíme, vlažný přístup je dán vlažnými 35% platy za stejnou německou práci němce...také proto "nové panstvo kÁÁÁRL" neprošel.....

0 0
možnosti

30. 4. 2013 12:10
Re: Třetinově placení se třetinově zapojují...

Já myslela, že vlažný přístup je dán zvykem z normalizace "držet hu-u a krok", a ono je to závistí...

0 0
možnosti

P. Vinš

30. 4. 2013 11:22
Němci do nás vidí víc než si myslíme

Zejména obyvatelé Bavorska. Máme s nimi více než tísic let společnou historii i kulturu. Společného máme hodně dobrého i zlého. Říká se ,že Slováci jsou naši bratři, bohužel nejsou, těch společných 74 let v jednom státě , bylo z hlediska zachování národní identity jednoznačně důležitějších pro Slováky (nemám na mysli peníze).

Hitler za okupace a zejména po atentátu na Heydricha, musel vyměnit vojenské oddíly pocházející z Bavorska  za Prušáky (po válce NDR). Bavoráky považoval za nespolehlivé a měl i proč. Neříkám ,že se bouřili ,to jistě ne ,ale neměli vůči nám potřebnou tvrdost.Vedle Němců budeme muset žít trvale, je to povahově dost tvrdý národ, je třeba si u nich respekt získat. Dá se to , chce to serioznost , cílevědomost a trocha hrdosti.Potom jsou to výborní obchodní partneři. Vím ,že jim imponuje dobrý nápad ,takový ten tah na branku a nekoukají na to, jestli jsem přijel na jednání v Mercedesu nebo v Oktávce. A protože jsou to jen lidi , negativní výjimky se najdou všude.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 10:57
Možná se ledaskdo bude hněvat, ale popravdě

máme s Němci víc společného, nežli s východními Slovany.Přece jen náš civilizační okruh je jiný.Pracoval a žil jsem v Německu, a často a rád se tam vracím, poněvadž tam potkávám lidi smýšlející jako pan doktor.Jeho slova by pro nás měla být poučením, jsou míněna upřímně.Jen s těmi Bavory mne překvapil, není Weiden ještě  Franken?

0 0
možnosti

30. 4. 2013 12:12
Re: Možná se ledaskdo bude hněvat, ale popravdě

ono je to složitější: svobodný stát Bavorsko se dál dělí na: Horní Bavorsko, Dolní Bavorsko, Horní Franky, Střední Franky, Dolní Franky, Horní Falc a Švábsko; a Weiden je administrativně součástí Horní Falce (Oberpfalz);

0 0
možnosti

D. Stirský

30. 4. 2013 10:56
K české kuchyni mám tyto milé vzpomínky:

Na přelomu poloviny 90. let min. století jsem pracoval ve společnosti, kde šéf byl Belgičan jménem Albert. A občas před námi držel řeč na téma nezdravá, tučná česká kuchyně. Jenže! Za pár měsíců se v účetnictví začaly objevovat Albertovy paragony z restaurací (jednání s klienty), kde stálo: kachna, knedlík zelí, svíčková na smetaně a pod. A k tomu si začal kupovat marmeládové koblížky. Nebo jiný příklad: Jezdil jsem služebně do Frýdlantu a na jednání každý rok přijížděl postaší pán, Němec z druhé strany hranic. A vždy se velmi zajímal o to, zda budou připraveny chlebíčky a věnečky, rakvičky a větrníky z místní cukrárny. :-)

0 0
možnosti

30. 4. 2013 10:18
Není co dodat

jen, že je to sympaťák.

0 0
možnosti

30. 4. 2013 9:49
Tady není co dodat,

ten názor sedí přesně ! BRAVO.

0 0
možnosti