Diskuze
Ty to fakt budeš jíst? diví se při houbaření Holanďané, popisuje Češka
Děkujeme za pochopení.
V 79 jsem tam pracoval sest tydnu u Philipse
v Brede. Jedl jsem v zavodce a v restauracich, celkem OK, Ale dve veci me prekvapily: v praci temer kazdy chlap umel anglicky a mnoho z nich jeste francouzky a nemecky> Kolega mi vysvetlil, ze vlada dela vse pro to, aby lide znali reci, neb zeme zije z turistu, proto tam nejsou dsbovane filmy, jen s titulky a bylo i nekolik kanalu TV ve trech recech, to byla era pred kabelova a pred satelitova. A ta druha vec: hodne lidi si tam balilo cigarety, i dosti sikovne. Jednou jsem jel v sobotu vlakem do Amsterodamu a v kupe se mama ubalila zvaro a pak podala papirky i tabak dcerce, te bylo tak asi 13 let. Jiny kraj, jiny mrav , asi, me by tata urazil paxoury. A po seste vecer, po 12 v sobotu a celou nedeli obchody zavrene. Jestli se to za 30 let zmenilo nevi,, ale kdysi ve Vidni to bo stejne.
Ta paní má asi neinformovaného muže.
Na trzích v Holandsku, jakož i celém Nizozemí se s houbami běžně setkáte; a konzumují tam se i houby takové, kterým se našinec raději vyhne.
Re: Zajímavé,
Jo, taky mě napadlo, že by paní učitelce neuškodilo pár lekcí mateřštiny.
na to, jestli jsou u nás hezké holky
se ani nemusejí ptát, to snad vidí před sebou...
Mladší generace
tipuji tedy puberťáky, považuje cokoliv nad třicet za potencionální důchodce
Zvláštní
To nejedí ani žampiony? Jinak Holandsko je vzorně bezbariérová země, vozíčkář by tam neměl mít při cestování, a vůbec životě žádné "technické" problémy, jako tady.
Re: Zvláštní
Ale ano zampiony jedi. Protoze jim je nekdo zabali do krabice a polozi do regalu v supermarketu. Jejich kultura jidla je, aspon co znam ze zamestnani, otresna. Sehnat cerstve maso, to je vazne umeni, prevazne je vse chlazene a napichane Eckama, takze to na krame vydrzi vazne dlouho. Najit masnu nebo reznika, na mensim meste je mimo misu. Nedelni obed? Zapomente na vareni a slusne jidlo. S velkou slavou si objednaji jidlo s fritaku, v lepsi variante nejake asijske. Nerikam, ze to delaji vsichni, ale urcite prevazna vetsina Holandanu. A kdyz si sednou ke stolu? No, snad je pak lepsi si koupit novou kuchyn, nebo aspon cistej stul. Udrzet jidlo na taliri je pravdepodobne mimo jejich mentalni a fyzicke schopnosti. A je celkem jedno kde sedi, restaurace nebo doma. Z mesta v Cesku kde bydlim, znam dve restaurace kam Holandani nesou vpousteni protoze se proste neumeji chovat. Nekdo je tady porovnaval s Nemcema. Jooo zlati Nemci!!!
D. Stirský
Překvapily mne ty houby.
Já v Holandsku byl a žil jsem v domnění, že každá píď země je tam nějak zkultivovaná, obdělaná... Tj. že najít tam paseku s houbami je skoro nemožné. Pokud jde o vztah k houbám, tak tomu plně věřím. Dodnes si vzpomínám na kamaráda, který byl kdesi ve Finsku (?) a nasbíral si tam spoustu křemenáčů. V kempu se kolem něj srotily davy domorodců a chtěli volat záchranku - že prý se zbláznil. A nebo jsem nedávno listoval jakýmsi atlasem hub. I u standradně jedlých byla poznámka "nejedlé", "nedoporučuje se ke konzumaci", "nestravitelné", apod. Bylo mi to divné až do té doby, než jsem přišel na to, že jde o překlad z jiného jazyka.
S. Cesky
jako ten co v Holandsku pracoval,
musím konstatovat,že Holanďané mají jiný styl řízení,práce i kázně.Diskuze probíhá do určitého bodu (většinou do čtvrtka,hihi),v pátek šéf rozhodne a tak to bude.To má národ námořníků v krvi-kapitán rozhodl a nese zodpovědnost.
Kdokoliv se v práci osvědčí a třeba začíná na nejnižším stupni,je postupně povýšen.
Snaží se všechno zjednodušovat,takže všude může cestovat desetiletý kluk.
Měli bychom si z nich vzít příklad,tam kde to u nás nefunguje-v řízení a v justici !
Do Listopadu jsme nesměl na Západ,tak jsem si to potom pracovně vybral,asi jedině v práci se dá poznat národ..A také nesnáším Skopčáky,ostatně stejně jako Holanďané..