Diskuze
Posolené rajče? Islanďané to považují za odporné, říká Čech
Děkujeme za pochopení.
S. Šotola
...
Vzpomínám si na svůj první pracovní den na Islandu. Nejprve jsem se musel vedoucím v jednom malém masokombinátu předvést, jak na tom skutečně jsem. Protože jsem měl solidní průpravu již z Čech a jiné zahraničních praxi, téměř okamžitě mně bylo řečeno, že je vše OK. V průběhu toho dne jsem se spíše staral o kvalitně odvedenou práci, než abych upozorňoval svým nasazením. Proto jsem byl pak doslova uzemněn slovy vedoucího: "Nedělej tak rychle, nebo nebude práce pro odpolední směnu......" WTF, to jako vážně? Islandští řezníci mají doslova katastrofální praxi a jestli to tak funguje i v jiných odvětvích, tak to "potěš koště". Navíc jsou neuvěřitelně líní, takže jen potvrzuji Markova slova o neustálém připomínání faktu, že jsou v práci, kde se k jejich obrovskému překvapení musí mimo jiné pracovat.
M. Vaňková
Solení zeleniny
mi připdá jako kravina, a to nejsem z Islandu. Nikomu to neberu, ale taky nerozumím, proč to někdo dělá.
M. Pekárek
Re: Solení zeleniny
Proč lidi berou drogy, vraždí se kvůli libovolným banálním důvodům a hrají automaty ? Zasírají životní prostředí, ponižují se skrz jakési peníze a nadutě se považují za pány tvorstva ? Tomu zase nerozumím já.
J. Pluk
Životní styl na Severu
Tak jak žijí na Severu, to je dle mého názoru správně, ne to jak ve stresu, přesčasech a zvyšujícím se tlaku na pracovní nasazení žijeme my nejen ve střední Evropě. V podstatě je to problém všech přelidněných zemí - a ve srovnání se Skandinávií a Islandem zvlášť jsou všechny Evropské země děsivě přelidněné. A to se ještě mluví o nutnosti příjmu imigrantů. Přemíra hustoty obyvatel vede ke konfliktnímu jednání, stresu, přepracovanosti. Jen málokdo mimo státní správu skutečně tráví v práci 40 hodin týdně, zaměstnavatelé místo zaměstnání dalšího člověka raději zatlačí na ty co už má aby minimalizoval náklady a pak nadává že platí vysoké daně aby z nich byl placen nezaměstnaný kterému nedal práci.
Podle mě, islandský způsob - pracovat ne překotně a přesčasově, ale plánovitě, soustavně a pečlivě - je ten správný. Na příkladu fastfoodu: není cílem složit burger do 5 vteřin, ale celý den systematicky vydávat burgery a žádný z nich neupustit a nenadělat kolem sebe čurbes.
J. Novák 768
.
Tak posolené rajče (a zeleninu obecně) sice považuji za prasárnu taky, ale na druhou stranu - každého věc, jak mu které jídlo vyhovuje.
M. Pekárek
Re: .
100 lidí 100 chutí .. pro mě je posolená zelenina naprosto normální věc a nebudu druhého odsuzovat, že jemu to nechutná, nebo že se nacpávám něčím, co nejím pro změnu já .. pro islanďany je ale naprosto přirozené označiit jakékoliv pro ně neznámé jídlo za nechutné, aniž by ho ochutnaly .. prostě, nikdy jsem to neviděl/a, takže to musí být hnus a ty jsi dobytek, protože to jíš .. tak to bylo s bramborový salátem, ke kterému se ugrilovaly 2 kila jehněčího .. všichni seděli v uctivé vzdálenosti a nikdo ani neochutnal .. až přišla kolegyně, která neměla problém ochutnat cokoliv se zahraničních kuchyní, řekl OK, je to dobré, tak se na salát všichni sesypali jako kobylky .. a jak se oblizovali .. za půl hodiny kolem autora salátu sedělo 10 ženských žadonících recept
M. Pekárek
ale já nejsem Michal :-)
pane korektore, děkuju za změněnou identitu :-)
Nerozumiem, prečo sú Islanďania takí bohatí
Viac krát som o tom rozmýšľal: malá zemička, pánubohu za zády, klimatické podmienky nič-moc, bez veľkých priemyselných podnikov, možno s trochou nerastného bohatstva. Dokonca ani nie je členom EÚ. :-) Jediné, čo vo veľkom majú sú geotermálne pramene a ryby v mori.
Odkiaľ sa potom berie vysoká životná úroveň? Len z toho, že sa tam nekradne?
B. Graf
Re: Nerozumiem, prečo sú Islanďania takí bohatí
Zdá se, že si diobře žijí hlavně díky prodeji ryb. A také banánů... :-O