20. září 2010 13:19 Lidovky.cz > Cestování > Cestování 5 nej tipů

Görlitz: místo tří kultur a nepsané hlavní město Slezska

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pohled na německý Görlitz. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pohled na německý Görlitz. |

Německý Görlitz, který na druhé straně řeky Nisy pokračuje polským Zgorzelcem, má ve znaku slezskou orlici a českého lva. Po velkou část své historie totiž město nepatřilo k Německu, ale k českému království.

Česká historie

Ve středověkém starém městě, jednom z nejhezčích v celém Německu, narazíte na každém kroku na české lvy, Karel IV. je tu stejně obdivovanou postavou jako v Česku, stejně tak husity nebo Jiřího z Poděbrad zná ve městě každý. Dnes je Görlitz nepsaným hlavním městem Slezska, tedy jeho zbytku, který zůstal německý. Před několika lety otevřené Slezské muzeum je pro Čechy příležitostí se seznámit s dějinami oblasti, která patřila po mnoho set let k českým zemím.

Most přes řeku Nisu spojuje německý Görlitz a polský Zgorzelec.

Dvě města v jednom

Válka rozdělila město na německou a polskou část a po desítky let tu byla na řece Nise téměř neprodyšná hranice. Před několika lety byl otevřen most přes Nisu a dnes se německý Görlitz a polský Zgorzelec snaží žít jako jedno město. V polské části sice kromě obrovitého neobarokního Domu kultury z časů německého císařství mnoho památek nenajdete, zato můžete okusit polskou atmosféru, zcela jinou, než je ta v německé části města.

Pod věží Fraenturm se koná každou sobotu trh.

Ať žije sobota!

Nejlepším dnem na návštěvu Görlitzu je sobota.

Trochu ospalé město ožije desítkami tisíc turistů a lidé míří na trh pod věží Fraenturm, zvláště teď na podzim plného zeleniny a ovoce od místních zemědělců. V Görlitzu je také jeden z nejkrásnějších obchodních domů v Německu, obří secesní Hertie. Jedním z vyhledávaných suvenýrů je pak zdejší ručně malovaný míšeňský porcelán, který najdete v obchůdcích na Neissstrasse.

V Görlitzu ochutnejte slezskou kuchyni.

Slezská jídelní divočina

Görlitz je asi nejlepší místo na ochutnání slezské kuchyně. V tomto turistickém městě, které se stalo v posledních letech vyhledávanou kulisou mnoha velkofilmů, je spousta výborných hotelů a špičkových restaurací. Některá jídla jako slezský Himmelreich z uzeného bůčku a sušeného ovoce jsou pro našince trochu "divoká", naopak místní bramborové knedlíky, Klösse, jsou Čechům povědomé. Vyhlášené jsou görlitské koláče. A stačí přejít most a můžete ochutnat i polskou kuchyni.

lupLuboš Palata
  • 0Diskuse