21. ledna 2009 13:57 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Jeden den ve Florencii s Andreou Accordim

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 15Diskuse
Florencie. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Florencie. | foto: Profimedia.cz

„Ve Florencii jsem žil čtyři roky a docela se mi po ní stýská,“ říká šéfkuchař restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons, který má na malebné italské město hezké vzpomínky; mimo jiné tam získal spoustu přátel a svoji první michelinskou hvězdičku.

Piazzale Michelangelo
Jestli je odněkud nejkrásnější výhled na město, je to Piazzale Michelangelo, velmi romantické místo, kde se každoročně uskutečňuje mnoho svateb. V létě jsem sem chodíval každý den na kafe nebo pivo se svým týmem během polední přestávky. Ideální polední procházka je i po Fiesole, což je kouzelná část města plná zeleně, kaváren a restaurací. Tamější podniky jsem navštěvoval pravidelně několikrát do měsíce kvůli mým kolegům šéfkuchařům. Ale nejen jídlem živ je člověk. Milovníci umění by rozhodně měli zajít do Galerie Uffizi vystavující díla z 16.-20. století. Moje žena tam byla jako doma, mezi její oblíbené autory patřil Boticceli.

Kde se dobře najíst?
Asi vás nepřekvapí, že vás pošlu do restaurace Il Palagio nově otevřeného hotelu Four Seasons, kde v kuchyni kraluje šéfkuchař Vito Mollica, můj předchůdce v pražském Allegru. Jestli se vám po jeho kuchařském umění stýská, najdete ho na adrese: Borgo Pinti, 99, 50121 Firenze, Tel. 39 (055) 2626 1, www.fourseasons.com/florence/ Určitě si nenechte ujít ani Santo Bevitore, vinný bar, kde zároveň podávají tradiční i moderní italskou kuchyni. Doporučuji vše, co ten den nabízí šéfkuchař a můj kamarád Luca Marin. Protože mají vždy plno, radím rezervaci. (www.ilsantobevitore.com/home.htm) A do třetice - než opustíte Florencii, zajděte na tradiční biftek do nějaké Bistecca Fiorentina, jedna z nejlepších je restaurace Trattoria Sostanza na Via Porcellana 25r. Rezervaci, která je zde nutností, můžete učinit na čísle: +39 055212691.

Trh Di San Lorenzo
Proč jít na trh Di San Lorenzo? Protože tam od pondělí do pátku seženete nejčerstvější sezonní produkty od masa přes zeleninu až po mořské plody. Uznávám, že Di San Lorenzo není místo, kde nakoupíte nejlevněji, ale přísahám, že nikde jinde jsem nesehnal lepší hovězí na stejk, brokolici, cuketu ani fafa fazole. Ochutnejte typické florentinské dobroty - šunku a sýry - a nevynechte Panino Con Lampredotto. Skvělé je, že v blízkosti trhu najdete i malé restaurace s občerstvením dle tradičních receptů.

  • 15Diskuse