6. dubna 2018 6:09 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Kachní zárodky či mravenčí vejce. Ochutnejte nejzvláštnější jídla Vietnamu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kachní vejce se zárodkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kachní vejce se zárodkem | foto: Archiv CK GO2

Vietnam je proslulý svou výtečnou kuchyní a je doslova rájem pro gurmány. Kromě toho, že umí připravit rýži, nudle, maso i zeleninu na milion (výtečných) způsobů, vám naservírují také pro Evropana opravdu nečekané pokrmy.

Jaká nejdivnější jídla můžete ve Vietnamu ochutnat? Je jich opravdu mnoho, přečtěte si první díl našeho seriálu o zvláštních pochutinách, na které se při své cestě po Vietnamu můžete těšit. Začneme těmi známějšími, ale představíme vám i některé lokální speciality. Na místě je můžete ochutnat třeba na zájezdech cestovní kanceláře GO2.

Kachní vejce se zárodkem - Trung vit long

Na kachní vejce narazíte u mnoha pouličních stánků a jsou jednou z prvních asociací, když se řekne Vietnam a podivná jídla. Možná vás překvapí, že tato „pochutina“ proslavená ve Vietnamu je původem z Filipín, kde si na zárodcích pochutnávali jako první (způsob přípravy se může trochu lišit a na Filipínách je hledejte pod názvem balut). Měkké kosti dodávají jídlu křupavou strukturu a když překonáte počáteční ostych a necháte si poradit, jak zárodek správně sníst, možná budete příjemně překvapeni.

Omáčka s krevetami - Mam tom

Mezi Vietnamci velmi oblíbená, mezi cizinci téměř neznámá. Na její výrobu se používají malé krevety a sůl, které po fermentaci získají tmavě fialovou barvu. Výraznou chuť omáčky si užijete především v centrálním nebo severním Vietnamu, pro který je typická, v jiných částech země je spíše výjimkou. Kromě výrazné chuti je třeba se připravit i na výrazné aroma – naštěstí se vám ji nikdo nechystá podávat přímo ze sklenice, malé (nebo větší) množství omáčky se přidává do jídla k dochucení ke zvýraznění chuti, případně se smíchá s rýžovým vínem či vodou a trochou citrónu k vytvoření řidší omáčky s méně výrazným aromatem.

Rýžové nudle jsou pro Vietnam typické
Pokud si troufnete, ochutnejte cikády a mravenčí vajíčka

Cikády a mravenčí vajíčka - Ve sau rang la chanh an xoi trung kien

Za podivnými pochoutkami se můžete vydat i na jih země. V okolí delty Mekongu, zejména v provincii Vinh Long, vám na talíř naservírují smažené cikády jako místní delikatesu – chytají se v období svlékání a podávají se smažené nebo vařené s rýží. Ty vietnamské ochutnejte v období od května do června, v jiných měsících se dováží převážně z Kambodže. Pokud budete ve Vietnamu o něco dříve, nemusí vás to mrzet, objednejte si mravenčí vajíčka – jejich sezóna přichází v březnu a trvá přibližně měsíc, připravují se se sušenou cibulkou, kořením a servírují se s rýží na banánovém listu.

Pečená krysa - Chuot rang muoi

Krysa je jedním z jídel pocházejícím z vietnamských vesniček a rýžových polí – na severu ji na talíři potkáte od května do září, na jihu, v deltě Mekongu zejména v říjnu. Ne všechny krysy se ale dají připravit, Vietnamci vybírají pouze krysy, které se na polích živí rýží a proto je lepší je ochutnat právě na venkově – krysy chycené ve městech se živí samozřejmě zbytky a odpadky, nikoliv na rýžových polích. Maso se připravuje dušené, grilované, smažené nebo ve formě s kari. Pokud překonáte prvotní blok, krysí maso vám možná zachutná – mnozí tvrdí, že je díky své jemnosti lepší, než vepřové nebo kuřecí. Pro ty nejodvážnější, můžete uvedený pokrm ochutnat při zájezdu poznávacím zájezdu Velká cesta Vietnamem s upovídaným průvodcem Jarynem.

Na ulici ochutnáte ta nejtypičtější jídla

Polévka z koňského masa

Tuto polévku ochutnáte, pokud během své návštěvy Vietnamu plánujete i cesty do odlehlejších míst za etniky. Na etnickém trhu Bac Ha v severozápadní provincii Lao Cai vám ji připraví ti nejpovolanější z etnika Mong – protože jak říkají místní, recept se sice může zdát jednoduchý, ale k uvaření výtečné polévky je třeba především zkušenost.

Nikola Štěrbová, HedvábnáStezka.cz
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz