Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Monteverde: kvakerská sýrárna uprostřed kostarických lesů

Cestování

  7:00
Kostarika je malá středoamerická země proslavená panenskou přírodou a produkcí banánů a kávy. Jen málokdo by ji spojoval také s výrobou sýrů. A přitom místní sýry vyprodukované v oblasti Monteverde jsou jedny z nejlahodnějších, co kdy okusíte.

Znak sýrárny foto: Kateřina Francová, HedvábnáStezka.cz

Malá sýrárna je ukrytá ve věčně zelených mlžných lesích pohoří Tilarán nějakých 170 km severozápadně od hlavního města San José. Vybudovala ji zde před šedesáti lety kvakerská komunita, která se do kostarického pohoří uchýlila z americké Alabamy.

Kvakeři jsou náboženským hnutím odmítajícím vojenskou službu a když v roce 1949 vypukla Korejská válka a kvakerům hrozila vojna, rozhodlo se dvanáct rodin utéci do Kostariky, která v té době zrušila armádu. Oblast Monteverde si pak vybrali z praktického důvodu. V průměrné nadmořské výšce okolo 1500 metrů se totiž nevyskytuje malárie a i chladnější podnebí jim připomínalo podmínky v Alabamě.

Sýrárna z ničeho

Ačkoliv kvakeři o výrobě sýra zpočátku nic nevěděli, podařilo se jim během těch šedesáti let vybudovat prosperující továrnu vyvážející výrobky i do okolní Panamy a Nicaraguy.

Ne všichni, kdo míří do Monteverde se zastaví na prohlídku kvakerské továrny. Hlavními lákadly oblasti je pozorování ptáků v přírodních rezervacích Monteverde a Santa Elena, prohlídka kávových plantáží a především pak adrenalinové canopy tour umožňující si krajinu prohlédnout z ptačí perspektivy. Přitom návštěvu sýrárny by si měli zahrnout do programu všichni ti, kteří skutečně touží poznat oblast Monteverde. A také všichni labužníci.

Během hodinového výkladu průvodkyně (mě provázela Sabrina - vnučka jednoho ze zakladatelů sýrárny) se dozvídáme o historii kvakerské komunity v Monteverde, o počátcích výroby sýra a postupném rozšiřování výroby. Přes okno si prohlédneme místnost, kde se právě za přísných hygienických podmínek pasterizuje mléko a během prohlídky starých fotografií ochutnáme i několik z dvaceti druhů sýra, které jsou v továrně vyráběny.

Evropská dobrota v Kostarice

Sýrárna se zaměřuje i na sýry evropského typu pod značkou Lekkerland. V poslední době se oblast zájmu sýrárny rozšířila i na masné výrobky, jogurty a nebo třeba zkaramelizované slazené mléko. Výroba sýrů je součástí místního života a je znát, že jsou sýry vyráběny s láskou. Důraz je kladen i na ekologii. Kostarika je také skvělé místo k surfování, třeba i prvnímu v životě!

Jen málokdo po skončení prohlídky odolá a odejde aniž by si v prodejně zakoupil některý ze sýrů. Třeba lahodný Monte Rico, který sýrárna označuje za krále svých sýrů (ten jsem si doslova zamilovala, lahodnější sýr jsem neokusila), nebo třeba aromatický Provolone, který je vyuzen na kávovníkovém dřevě. Pokud tedy zamíříte do Monteverde, zajděte si do kvakerské sýrárny. Nejen, že se hodně dozvíte, ale určitě si oblíbíte i kostarický sýr.

Další cestopisy z Kostariky si přečtěte na cestovatelském portálu HedvábnáStezka.cz

Autor: