Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Morče, lama i speciální pivo aneb co jí Peruánci

Cestování

  7:00
Peru, země na jihoamerickém kontinentu je pro nás obvykle synonymem pro Inky a jejich dokonalé a promyšlené stavby. Stanout na Machu Picchu je nezapomenutelný a dech beroucí zážitek. Dýchá tu na vás zvláštní atmosféra a zažijete si pocit jakési pokory a úcty k dávným civilizacím.

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče foto: Jiřina Hereinová

Peru je ale také přítomnost, život prostých Peruánců a také nabídka jejich kulinářského umění. Je libo lamu nebo lamu alpaku s omáčkou barvy brčálu či ostře žlutou omáčkou zalité brambory? Brambor je zde mnoho druhů, zaznamenala jsem jich na talíři asi 10 druhů, ale je jich mnohem víc. Liší se tvarem, vůní i chutí.


Pohlednice z cest na větší mapě

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče. Nechybí na jídelníčku žádné slušné restaurace v oblasti Cusca. Můžete si ho dát upravené  i na více způsobů, ale vždy jej dostanete naservírované tak, aby nebylo pochyb o tom, co vlastně jíte. Ouška, zoubky, nožky i s drápky. Zkrátka proti chuti žádný dešputát.

Je libo lamu nebo lamu alpaku s omáčkou barvy brčálu či ostře žlutou omáčkou zalité brambory?

Peruánské knedlo vepřo zelo je ale jednoznačně grilované morče

Další "delikatesou" je místní pivo tzv. chicha (číča). Vyrábí ho zde v každé vesnici, základní surovinou je kukuřice. Na výrobě se podílejí hlavně ženy a nejdůležitějším momentem při přípravě je žvýkání kukuřičných zrn a jejich následné vyplivnutí zpět (enzym ve slinách štěpí škroby a přeměňuje je na cukry). Prodej chichy poznáte velmi snadno – příbytek je označen červeným vlajícím hadrem. Ale ochutnávka piva je opravdu pro silné žaludky. Já jsem se smířila s tím, že jeho chuť nepoznám a vůbec mě to nemrzí.  

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!