16. června 2008 14:51 Lidovky.cz > Cestování > Aktuality

Ochutnejte karkade

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Ochutnejte místní čaj, kávu nebo karkade. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ochutnejte místní čaj, kávu nebo karkade. | foto: Foto LN - Jitka Trnková.

Egyptská kuchyně je hodně kořeněná. Masožravci si tu ale moc neužijí.

Většina turistů bude mít v Egyptě zajištěnu polopenzi, která obsahuje evropské pokrmy podávané formou švédských stolů. První den nevíte co nejdříve zkusit, a tak se přejíte.

V teplém počasí ovšem nemá člověk příliš hlad, spíše proto počítejte s tím, že během dne vypijete litry balené vody. Na zahnání žízně jsou vhodné i vynikající egyptské melouny.

Místní kuchyně by se každopádně návštěvníci neměli bát, a když budou dodržovat důležité zásady: nepít nic s ledem, vyvarovat se tepelně nezpracovaných surovin ,nejíst pokud možno od pouličních kuchařů a nekonzumovat ovoce, které se nedá oloupat, nemůže se jim nic stát. Podle delegátů cestovních kanceláří dostanou žaludeční problémy častěji turisté, kteří po celou dobu pobytu jedí jen hotelovou stravu. Že nebudete jídelnímu lístku rozumět? Většina jídelních lístků v restauracích je sestavena s ohledem na turisty. „Restaurace by se měla vybírat podle její čistoty,“ uvádí základní pravidlo delegátka Lucia Mikasová.

Egyptské pokrmy
Baklava - ořechy plněné těstové taštičky
Fassuliya - fazole v rajské omáčce
Fater
- egyptská varianta pizzy z tenkého listového těsta se sladkou či pikantní oblohou, případně plněná
Fatta
- pokrm z chlebové placky obložené masem a rýží
Kufta - grilované masové šišky z hovězího či jehněčího masa
Kunafa - koláč z pečených vlasových nudlí s ořechy a sirupem
Shish Tawuk
- grilované kuře bez stehýnek
Sorbet Ads - typická egyptská čočková polévka
Zasytí už předkrm
Kdo bez masa nevydrží ani chvíli, ten může být egyptskou stravou zklamán. V Egyptě nebylo obecně masa nikdy dostatek, takže se zde vyvinula především vegetariánská kuchyně. Vepřové tu ale nečekejte vůbec, jste v muslimské zemi. Ke všem pokrmům se zde podávají chlebové placky, které se jmenují aisch (éš), což znamená v překladu život. Pro mnohé z obyvatel je to také jediné dostupné jídlo. Před hlavním chodem vám přinesou nejdříve předkrmy, kterým se zde říká mezzen a skládají se z různých druhů omáček, do kterých si budete namáčet chlebové placky. K nejchutnějším omáčkám patří například tahina, hummus a baba ghannuk. Národní jídlo se nazývá foul a může se podávat buď jako fazolový guláš ochucený rajčaty, nebo budou hnědé fazole spolu se zeleninou zapečené v chlebové placce. Pro mnoho chudých Egypťanů je foul jak snídaní, tak i hlavním jídlem zároveň.

Zpočátku se může zdát, že předkrm je malý, ale věřte, že je naprosto sytý a klidně by mohl nahradit i hlavní jídlo. Jenže v Egyptě se hoduje dlouho a pomalu, takže na rychlé hltání zapomeňte. S masem se tu setkáte nejčastěji v grilované formě, ať už jsou to kuřata, nebo holoubata. Za ochutnání stojí i kebab, který ale dostanete na jehle. Egyptská kuchyně nešetří kořením a nejčastější přílohou, s níž se setkáte, je rýže. Na své si tu jistě přijde ten, kdo má rád ryby a pokrmy z darů moře, které tu na rozdíl od Česka dostanete zcela čerstvé. Každé jídlo by mělo končit zákuskem. K mání je třeba baklava, kunafa a další. I milovníci dezertů brzy zjistí, že zdejší pamlsky jsou sladké možná až příliš. Potom může opět přijít k chuti egyptský meloun.

Ovocné šťávy nemají chybu Pokud nebudete mít chuť zajít si do restaurace na jídlo, ochutnejte určitě alespoň šáj (čaj), který místní pijí téměř všude a podává se buď černý s cukrem, nebo zelený s lístky máty. Samozřejmě že i zde se potkáte s kávou. Egypťané preferují silnou a přeslazenou. Poměrně levně si tu můžete vypít čerstvě vymačkané ovocné šťávy, které se tu lisují i s dužinou a i když se odhodláte pouze k ochutnávce „jen“ klasické pomerančové, budete si připadat jako v ráji. Velice oblíbené je také karkade. Je to teplý nebo studený nápoj ze sušeného ibišku, dostupný na každém trhu.

Šíša neboli vodní dýmka je neoddělitelnou součástí egyptské kultury a domorodci ji kouří po jídle, na pláži, v kavárně i před svým obchodem u obvyklého čaje. Je to prostě rituál, který k této zemi nesporně patří. Vodní dýmku si z Egypta proto odváží mnoho turistů také jako suvenýr.

  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz